Maioneza

Maioneza

rating

Ingredinete reteta : ulei, galbenusuri, zeama de lamaie,

Maioneza se poate taia, daca se pune prea mult untdelemn de la inceput, sau cind untdelemnul este prea rece. Se poate repara, daca se pune o lingurita din maioneza taiata si o lingurita de zeama de lamaie sau otet ...


Ingrediente:
Se obtine prin emulsionarea untdelemnului cu galbenusul de ou in particule foarte mici, prin batere rapida, formind o masa cremoasa. Se poate prepara numai din galbenusuri crude, compozitia fiind mai moale cu aspect unsuros sau din galbenusuri crude si galbenusuri fierte tari, in proportie de un galbenus fiert si unul crud, sau unul fiert si doua galbenusuri crude, obtinin-du-se o compozitie mai consistenta.

Indicatii:
Untdelemnul trebuie tinut la temperatura bucatariei, 2-3 ore, inainte de prepararea maionezei. Chiar de la inceput, se adauga la galbenusuri 1-2 lingurite cu zeama de lamaie care ajuta untdelemnul sa se emulsioneze rapid, evitind astfel taierea (separarea untdelemnului). Zeama de lamaie umfla maioneza, o face mai pufoasa. in loc de zeama de lamaie, se poate pune o lingurita cu mustar, in acelasi scop. Cind maioneza devine prea consistenta, aceasta se stropeste cu o lingurita de apa rece, ca sa se moaie si sa se incorporeze mai usor untdelemnul. Pentru un galbenus se pot pune cea 200 ml untdelemn, adaugate cite putin, mai ales la inceput. La sticla se pune un dop (care se gaseste in comert), prevazut cu un tubulet subtire la mijloc, ca un pai, prin care va curge untdelemnul, numai cit este necesar. in absenta, unui dop de pluta i se face un santulet, adica se taie 1/5 din dop, pe lungime, facind doua crestaturi pina la mijlocul acestuia si se scoate o bucatica, pe unde va curge untdelemnul, in fir subtire.
Maioneza se poate taia, daca se pune prea mult untdelemn de la inceput, sau cind untdelemnul este prea rece. Se poate repara, daca se pune o lingurita din maioneza taiata si o lingurita de zeama de lamaie sau otet in alt lighenas (farfurie adinca) si se freaca circular cu furculita, pina cind capata un aspect omogen (de alifie), adaugind apoi treptat, cite putin untdelemn din sticla cu dop special, ca maioneza sa devina mai consistenta. Dupa aceea, se pune cu lingurita cite putin din maioneza taiata, pina se incorporeaza toata, continuind cu untdelemnul, cit mai este necesar. in cazuri rare, daca nu reuseste, se freaca separat un galbenus crud cu 1-2 lingurite zeama de lamaie sau otet sau cu o lingurita cu virf de mustar, adaugind cite putin untdelemn si ames-tecind repede cu furculita, circular, pina cind se formeaza putina maioneza; in ea se adauga, apoi treptat, cu lingurita din maioneza taiata (nu invers), ames-tecind mereu pina se incorporeaza toata si continuind sa se toarne untdelemnul necesar. Daca se pune smantana in maioneza, aceasta nu se va lua direct de la frigider, ci se va tine 1-2 ore in bucatarie, altfel maioneza se va taia. Preparatele cu maioneza nu se vor pastra la frigider la o temperatura prea scazuta deoarece maioneza se va taia si nu se va mai putea repara, decit daca se scurge bine untdelemnul care s-a separat si se pune alta maioneza proaspata, dupa ce s-a tinut salata in bucatarie, 1-2 ore, ca sa nu fie prea rece si, apoi, se amesteca.

Mod de preparare:
Intr-un lighenas se pune un galbenus fiert tare, se zdrobeste foarte fin cu o furculita inoxidabila si se adauga un virf de lingurita cu sare, un galbenus crud, 1-2 lingurite cu zeama de lamaie (care este cea mai indicata) sau, in absenta acesteia, o lingurita cu virf de mustar sau otet. Se freaca bine toate circular, cu furculita, pina cind compozitia se omogenizeaza. Sticla cu untdelemn cu dop special, cum s-a aratat inainte, se tine in mina stinga si cu mina dreapta se freaca repede cu furculita (sau cu un tel inoxidabil, cind se pregateste in cantitate mai mare, sau cu mixerul), adaugind untdelemnul in suvoi subtire, stropindu-se cu citeva picaturi de apa, daca devine prea virtoasa, ca sa se incorporeze mai bine untdelemnul. La doua galbenusuri se pot pune cea 400 ml untdelemn. Cind este nevoie de mai multa maioneza, se maresc proportiile ingredientelor indicate.

Maioneza trebuie sa fie ca o alifie consistenta, pentru a-si pastra forma la ornat. De aceea, aproape de sfirsit, nu se va adauga apa in maioneza. Se ia pentru ornat cit se considera ca este necesar, iar in restul, care se amesteca cu legumele pentru salata, se adauga mustar, zeama de lamaie si sare, ca sa fie mai picanta. Pentru aroma, se pun o lingurita de ceapa, rasa prin raza-toarea cu gauri mici, sau frunze de marar, patrunjel, telina, tarhon sau hasma-tuchi, dupa preferinta, tocate foarte fin. Frunzele tocate se pot pune intr-o piulita de portelan sau de lemn, impreuna cu 2 lingurite de apa si un virf de lingurita cu sare si se preseaza bine cu pilonul piulitei, ca sa lase o zeama aromata; aceasta se stoarce prin tifon in maioneza, sau se adauga cu frunze cu tot. Maioneza se amesteca cu legumele pregatite, prin rasturnare usoara, pina se incorporeaza bine, avind grija sa nu se zdrobeasca zarzavatul. Pentru ornat, mai economic este cornetul confectionat din hirtie velina cu care se pot trasa linii subtiri sau alte decoruri.

Cornetul pentru ornat
O coala de hartie alba velina se rasuceste in forma de con, iar marginea acesteia se prinde cu un ac cu gamalie. Virful conului foarte bine ascutit se preseaza intre doua degete; se ciupeste putin cu forfecuta in ambele parti ale indoiturii, chiar la virf, in linie oblica, ca doua raze de stea. Se mai fac doua ciupituri pe intervalul dintre ele, dupa ce din nou s-au presat marginile intre degete, obtimind astfel o deschizatura in forma de stea (numai cit sa intre un bat de chibrit). Maioneza pentru ornat se pune in cornet, se aduna marginile acestuia in palma dreapta, iar cu mina stinga se sustine cornetul. Pentru a realiza linii ondulate pe salata boeuf sau ruseasca, pe masline umplute etc, se fac miscari scurte cu virful cornetului, stinga-dreapta sau inainte inapoi, apasind, in acelasi timp, pe maioneza din cornet; se modeleaza, astfel, diferite ornamente. Printr-o singura apasare pe cornetul in forma de stea, maioneza iese, formind o rozeta.

Pofta buna !

ACORDA O NOTA :
Daca ai incercat aceasta reteta, spune-ne ce nota ii dai :

Multumim !


COMENTARII

viky

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/retete/public_html/LIBRARY/functions/date2str.php on line 27
Joi, 26 Februarie 2009, ora 15:02
cu un galbenus crud repari maioneza: pui galbenusul in alt vas cu putin mustar si freci pana incepe sa ia aspect de maioneza apoi incepi cu o lingura sa pui din cea taiata spor la treaba si sa nu mai tai maioneza deci rabdare

rus elene

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/retete/public_html/LIBRARY/functions/date2str.php on line 27
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 11:09
garantat,nu se va taia maioneza daca odata cu ouale se zdrobeste un cartof fiert

Carmen Balasa

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/retete/public_html/LIBRARY/functions/date2str.php on line 27
Sambata, 26 Februarie 2011, ora 15:58
Asa facea mammarea maioneza!!Acum cu mixerul sau blenderul o faci in cateva minute!!! Si ideea cu acel minunat cornet e ceva de SF ...o seringa de ornare este cativa lei si are niste forme minunate pe care le cureti imediat!! Dar fiecare cu ideile sale !Spor la treaba!

Spune-ti si tu parerea