Sos Bechamel - Sos alb

Sos Bechamel - Sos alb

rating

Ingredinete reteta : unt, faina, lapte,

Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte si bine strecurate, peste care se desarta, dupa ce acestea s-au asezat in vasul (cu care se servesc) bine uns cu unt, margarina sau untdelemn.


Ingrediente:
25-30 g faina, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare.

Mod de preparare:
Este sosul cel mai frecvent intilnit, consistenta lui variind dupa preparat. Faina si untul se infierbinta intr-o cratita de 1 1, la foc mic (nu direct pe flacara), numai un minut, amestecind mereu si avind grija ca faina sa nu se coloreze deloc; apoi, se stinge cu laptele fierbinte, adaugat in 2-3 rin-duri, amestecind de fiecare data, pina se desfac toate cocoloasele formate, ca sa rezulte un sos omogen. Se potriveste de sare si, facultativ, se acreste putin cu zeama sau sare de lamiie, numai dupa ce s-a luat cratita de pe foc. Se aromeaza cu patrunjel sau marar tocat.

La sosul alb se mai pot adauga, imediat dupa ce s-a luat de pe foc (cit este fierbinte), 100 ml smintina, batuta pina cind se omogenizeaza, sau 100 ml smintina, batuta bine cu 1-2 galbenusuri. Se potriveste gustul si aroma ca mai sus. Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte si bine strecurate, peste care se desarta, dupa ce acestea s-au asezat in vasul (cu care se servesc) bine uns cu unt, margarina sau untdelemn. Sosul nu se amesteca cu legumele. Se infierbinta la cuptor cu 10 minute inainte de servire. Pentru regimuri, se pot adauga in sosul fierbinte, dupa ce s-a luat de pe foc, 100-150 g brinza de vaci, bine maruntita dinainte (cu furculita) care si acreste putin. Sosul se desarta peste cartofi, dovlecei, conopida, fasole verde sau alte legume fierte (fara sa se amestece cu acestea).

Pentru preparate cu oua, se poate aroma sosul pregatit ca mai sus cu citeva ciuperci, fierte separat in putina apa; apa se adauga in sos, comple-tind laptele. Se sareaza, se acreste si se aromeaza cum s-a aratat mai inainte.

Pofta buna !

ACORDA O NOTA :
Daca ai incercat aceasta reteta, spune-ne ce nota ii dai :

Multumim !