Sos de gutui

Sos de gutui

rating

Ingredinete reteta : gutui, faina, unt, smantana, patrunjel,

Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toaic asociate cu piure de cartofi.


Ingrediente:
O gutuie mare, 25 g faina, 30 g unt, 50-100 ml smantana, o lingura zahar tos (30 g), patrunjel, 2 linguri untdelemn (30 ml), sare.

Mod de preparare:
Gutuia se curata de coaja, se rade prin razatoarea cu gauri mari numai pina la casa seminala si se fierbe in 1/2 1 apa, acoperita 15-20 minute, intr-o tigaita, zaharul se caramelizeaza (maro deschis) impreuna cu faina, amestecind intr-una, ca sa nu se arda; se trage apoi de pe foc, se adauga untdelemnul, se amesteca ca sa se omogenizeze cu faina si imediat se stinge cu zeama in care au fiert gutuile. Dupa aceea, se pune pe foc, se lasa pina cind se topeste bine zaharul caramel si se toarna peste gutui. Daca sosul este prea subtire, se freaca o jumatate de lingurita cu faina cu o lingura de apa rece si se adauga in sos, lasindu-l sa fiarba 2-3 clocote. Se potriveste gustul cu putina  sare si,  facultativ,  cu zeama de lamiie sau cu zahar,  dupa gust.
Se poate servi ca atare, sau se drege cu smintina frecata bine cu o lingura de apa rece (cit este sosul fierbinte), dupa ce s-a luat de pe foc. Deasupra se pun citeva bucatele de unt proaspat si patrunjel tocat, sau o jumatate de lingurita cu "Vegeta".
Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toate asociate cu piure de cartofi.

Pofta buna !

ACORDA O NOTA :
Daca ai incercat aceasta reteta, spune-ne ce nota ii dai :

Multumim !