Sos olandez

Sos olandez

rating

Ingredinete reteta : galbenusuri, unt, suc de lamaie, mustar, smantana,

Sosul este foarte gustos; se serveste imediat cu orice carne rasol, cu peste, limba fiarta calda sau rece, sau cu crenvursti calzi.


Ingrediente:
4 galbenusuri sau 2 oua intregi, 150 g unt, 100 ml apa, 20 ml zeama de lamaie sau suc de lamaie din comert, o lingurita cu varf mustar, 1/2 lingurita sare, 100 ml smantana groasa, patrunjel tocat.

Mod de preparare:
Toate ingredientele mentionate mai sus, afara de smantana, se pun intr-un lighenas de 2-3 l si pe un vas cu apa clocotita, se bat cu telul in forma de para, cu miscari repezi, circulare, timp de 3-4 minute, pina cind compozitia se leaga ca o smantana groasa. Daca nu se bate repede, insistind pe fundul vasului, compozitia se poate brinzi (se coaguleaza albusul). La inceput, compozitia este spumoasa prin batere; pe masura ce se infierbinta (2 minute), spuma incepe sa dispara, compozitia se leaga deodata, capatind aspectul unei smintini groase care abia curge (dupa 3-4 minute). Atunci se ia repede de pe aburi, se lasa sa se raceasca putin (2 minute) si apoi se adauga smantana, cu care se bate bine pina cind se omogenizeaza (Se poate si fara smantana). Daca se raceste, se ingroasa ca o maioneza.
Sosul este foarte gustos; se serveste imediat cu orice carne rasol, cu peste,  limba  fiarta calda sau rece,  sau cu crenvursti calzi. Se poate  servi, cald sau rece, cu toate legumele fierte (in putine, apa sarata si apoi bine strecurate), calde sau reci: dovlecei, conopida, cartofi, varza de Bruxelles, varza alba, spanac, urzici, praz etc. si chiar cu legume crude: rosii, ridichi de iarna, telina, sau asortate. Se poate inlocui maioneza cu sos olandez rece, pentru salata boeuf, ruseasca etc, adaugind sare, mustar si zeama de lamaie, dupa gust. Sosul nu se taie, daca se tine salata la frigider, ca maioneza; din contra, se intareste, fiind preparat cu unt. Salatele se presara deasupra cu patrunjel tocat, pentru zilele obisnuite, iar pentru zilele festive, se orneaza cu putina maioneza.

Pofta buna !


ACORDA O NOTA :
Daca ai incercat aceasta reteta, spune-ne ce nota ii dai :

Multumim !