Sosuri calde



Sosuri calde

Sos Bechamel - Sos alb Sos Bechamel - Sos alb
Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte si bine strecurate, peste care se desarta, dupa ce acestea s-au asezat in vasul (cu care se servesc) bine uns cu unt, margarina sau untdelemn. Citeste mai mult

Sos alb pentru glasat fripturi
Intr-un lighenas smaltuit de 2-3 l se pun faina si ouale intregi care se amesteca bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Citeste mai mult

Sos romanesc
Pentru prepararea acestui sos, dupa o practica veche, faina si ceapa se prajesc in grasime pina se rumenesc, apoi totul se stinge cu suc de rosii si zeama de supa, ciorba sau mincare. Citeste mai mult

Sos de rosii
Cine doreste un sos mai gros, mai poate adauga 1/2 lingurita de faina frecata cu o lingura de apa rece cu care se mai fierbe citeva clocote. Daca este prea gros, se pune putina apa sau suc de rosii, dupa gust. Citeste mai mult

Sos de hrean
Se prepara un sos alb, cum s-a aratat inainte, care se stinge cu lapte sau cu lapte combinat in parti egale cu supa de carne sau de zarzavat. Citeste mai mult

Sos de hrean 2
Se poate servi ca atare, sau cu smintina cu care se amesteca bine. Se serveste cu carne rasol, cirnati calzi sau reci, sunca etc. Citeste mai mult

Sos de vin pentru peste rasol
Sosul se serveste imediat (in sosiera), iar pe un platou se asaza pestele rasol, intreg sau taiat in bucati, cu zarzavatul fiert, taiat cu cutitul riglat (ondulat), aranjat in jurul lui. Citeste mai mult

Sos de ceapa
Se serveste cu rasol de carne de vita sau pasare, escalop de vitel (snitel natur de vitel), friptura inabusita din carne de porc, pasare sau vitel, asociate cu piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos de ceapa 2
Ceapa taiata in sferturi se fierbe acoperita, la foc mic, intr-o jumatate de litru de apa clocotita, impreuna cu orezul si cu o jumatate de lingurita sare, pina cind se moaie bine ceapa si orezul se terciueste, adaugind cite putina apa, daca scade. Citeste mai mult

Sos de ceapa 3
Smintina, frecata bine cu o lingura de apa rece, se amesteca cu sosul fierbinte, se aromeaza cu patrunjel sau marar, sau cu ambele. Citeste mai mult

Sos de mustar
Se serveste cu snitel natur, escalop de vitel, snitele umplute, rasol de carne de vita sau pasare, friptura inabusita din carne de vita, porc, vinat sau pasare, cu garnitura de orez, macaroane, piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos ragu
Se serveste cu snitel natur, escalop de vitel, snitele umplute, rasol de carne de vita sau pasare, friptura inabusita din carne de vita, porc, vinat sau pasare, cu garnitura de orez, macaroane, piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos picant
Se serveste cu snitel natur din orice carne, escalop de vitel, ficat prajit natur, chiftele, rulada de carne etc. Citeste mai mult

Sos cu unt de raci
Supa de raci sau de peste rasol fiind acrita, sosul se va acri numai daca este nevoie, apoi se va sara dupa gust. Se aromeaza cu tarhon sau patrunjel. Citeste mai mult

Sos de macris
Se serveste cu carne rasol, budinca de carne, rulada de carne, chiftele, friptura inabusita dia carne de porc, vita, pasare, ovine, iepure domestic sau vinat, cu cirnati fripti sau fierti, sau cu crochete de carne. Citeste mai mult

Sos de gutui
Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toaic asociate cu piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos de visine
Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toaic asociate cu piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos de mere
Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toaic asociate cu piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos de lamaie sau portocala
Se serveste cu rasol de pasare, vaca, vitel, cu limba fiarta, ficat prajii natur, snitele natur de vitel (escalop) sau de porc, cu friptura inabusita, toate asociate cu piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos de castraveti
Se serveste cu carne rasol, chiftele, friptura inabusita din orice carne, asociata cu piure de cartofi, cu orez, macaroane, snitele natur dia orice carne, escalop de vitel, crochete etc. Citeste mai mult

Sos de macese Sos de macese
Se serveste ca si sosurile de fructe precedente, cu garnitura de piure de cartofi sau orez. Citeste mai mult

Sos romanesc Sos romanesc
Se rumeneste faina si ceapa in grasime si se stinge cu suc de rosii si zeama de supa. Citeste mai mult

Sos alb pentru glasat fripturi Sos alb pentru glasat fripturi
Se amesteca faina cu ouale, cu grija pt a evita formarea de cocoloase, si se dilueaza cu lapte rece. Citeste mai mult

Sos de rosii Sos de rosii
Se topeste untul la foc mic, se adauga faina in "ploaie" pt a evita formarea de cocoloase si se stinge cu supa calda, amestecand usor Citeste mai mult

Sos de hrean II Sos de hrean II
Hreanul ras foarte fin se amesteca cu amesteca cu sarea si zeama de lamaie. Se incorporeaza smantana. Citeste mai mult

Sos de hrean I Sos de hrean I
Se prepara ca un sos alb normal, doar ca in momentul in care se da jos de pe foc, se drece cu smantana. Citeste mai mult

Sos de vin pentru peste rasol Sos de vin pentru peste rasol
Se calesc faina si untul la foc mic pana se incorporeaza bine. Se adauga vinul si se mai lasa sa dea in cateva clocote Citeste mai mult

Sos de mustar Sos de mustar
Este un sos foarte bun care se poate servi cu snitel natur, snitele umplute, vanat, pasare, paste si piure de cartofi. Citeste mai mult

Sos ragu Sos ragu
Un sos delicios, care se poate servi la orice fel de carne. Vinul confera o aroma deosebita, mai ales servita la carnea de pui. Citeste mai mult

Sos de ceapa Sos de ceapa
ceapa taiata sferturi se pune la fiert pana se moaie. Se pun condimentele si se incorporeaza smantana. Se sareaza si se acreste dupa gust Citeste mai mult

Sos de castraveti Sos de castraveti
Un sos racoros de vara, care se potriveste la orice carne, asociata cu piure de cartofi, orez, crochete etc Citeste mai mult

Sos cu unt de raci Sos cu unt de raci
Un sos rafinat, pt ocazii deosebite. Se foloseste la produsele din peste sau carne de raci. Citeste mai mult

Sos picant Sos picant
Fiind un sos cu arome puternice, se paote folosi la chiftelute, ficat prajit, rulada de carne etc Citeste mai mult

Sos alb (Bechamel) Sos alb (Bechamel)
Citeste mai mult

Sos alb cu smantana pentru legume
Un sos gustos care se potriveste cu legume fierte. O alternativa la legumele fierte ar fi legumele pregatite in abur, astfel incat ele nu-si pierd din vitamine, iar gustul lor nealterat e si mai bine savurat cu sosul pufos din smantana. Citeste mai mult

Sos bernez
Un sos bogat, usor condimentat si aromat cu vin, consistent datorita oualor si untului. Se foloseste la peste rasol, somon, calcan si altele. Citeste mai mult

Sos moldovenesc cu ciuperci
Un sos cu specific romanesc, mai precis din zona Moldovei usor de pregatit si foarte gustos. Citeste mai mult