Cornulete cu sunca

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

Ingrediente pentru cornulete cu sunca:
300 g faina,
150 g unt,
20 g drojdie,
150 ml smintina sau lapte,
un ou,
sare,
200 g sunca,
un ou pentru uns deasupra.

Mod de preparare cornulete cu sunca :
Drojdia se freaca cu 1/2 lingurita de zahar, pana cand se lichefiaza; se adauga 50 g unt moale, 1/2 lingurita cu sare, smantana sau laptele si oul intreg, amestecind bine, apoi 250 g faina cu care se amesteca si se framinta cu mina timp de 2-3 minute.

Aluatul se lasa 15 minute sa creasca, apoi se pune pe masa presarata cu faina, i se da forma de dreptunghi, presandu-l cu palma, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte. Se presara si deasupra putina faina si se intinde o foaie cit se poate de subtire (3-4 mm). Restul de unt moale se freaca cu restul de faina (50 g) pana cand se omogenizeaza, apoi se aplica cu lama cutitului peste foaia intinsa, acoperind-o pe toata suprafata. Se ruleaza aluatul, incepind de la marginea cea mai lunga pana la marginea opusa.

Ruloul obtinut se preseaza cu palma si cu sucitorul pana capata latimea de 15-20 cm, apoi i se aduc capetele mai lungi pana la mijloc si se mai indoaie o data suprapunindu-se, cum s-ar inchide o carte. Astfel, se impatureste in patru. Aluatul este gata si se va desface in foi, daca se va coace imediat, ca sa nu dospeasca si faina amestecata cu grasimea cu care s-a uns foaia.

Aluatul se intinde in foaie de 4-5 mm grosime, tot de forma dreptunghiulara. Se taie foaia cu cutitul (trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de el) toata odata, in fisii late de cea 5 cm, pe lungime si apoi de 8 cm, pe latime, obtinind dreptunghiuri de 5/8 cm.

Se pune o lingurita de sunca, tocata marunt sau trecuta prin masina, pe lungimea fiecarui dreptunghi care se va indoi in jumatate, ca sa se acopere umplutura. Cu dintii unei furculite se preseaza putin marginile aluatului, ca sa se imprime niste linii si sa se lipeasca. Dreptunghiurile se asaza putin curbate ca niste cornuri (cu partea bombata in afara), cu distanta de 2 cm intre ele, in tava presarata cu putina faina (netezita cu palma).

Cu o pensula se ung deasupra cu ou. Se dau la cuptorul bine incalzit si se coc la foc mijlociu, 25-30 minute, pana se rumenesc usor. Nu se deschide cuptorul 15 minute. Se servesc calde sau reci.

Pofta buna !

#

Missing Attachment
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail