Dovlecei gratinati

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

INGREDIENTE:

o lingura unt, pentru a unge vasul
4 dovlecei mare, de diferite culori
1 + 1/2 lingurite de sare
3 linguri unt nesarat
1 ceapa mare, taiata cubulete
3 catei mari de usturoi, zdrobiti
4 linguri de faina
2 cesti de lapte, la temperatura camerei
1/2 lingurita boia de ardei dulce
1/2 lingurita piper negru
2 cesti branza tocata
2 linguri patrunjel proaspat tocat
1 lingura pesmet

MOD DE PREPAARARE:

Se unge o tava de 2.5 litri cu unt si se pune deoparte.
Se feliaza dovleceii, se fierb 5 minute și apoi se pun intr-o strecuratoare in chiuvetă și se presara pe deasupra. Lasa-i sa stea in chiuveta timp de 15 minute, astfel se scurge o mare parte din apa. Rastoarna-i apoi in tava pe care ai pregatit-o (pe o foaie de copt). Intre timp, se încalzeste untul intr-o tigaie mare la foc mediu. Adaugati ceapa si gatiti pana cand aceasta se inmoaie, dar nu se rumeneste, aproximativ 5 minute, amestecand ocazional. Adaugati usturoiul si gatiti-l si pe el pentru 30 secunde amestecand constant. Se adauga si faina, apoi se amesteca treptat  si laptele. Se adauga boia de ardei, piper negru si restul de 1/4 lingurita de sare. Tine-l la foc mic, amestecand frecvent si adauga 2/3 din branza tocata. Adauga patrunjel si daca este nevoie putina apa. Cu amestecul astfel creat se acopera dovleceii. Restul de branza se presara pe deasupra. Se baga la cuptor si se coace pana prinde culoarea aurie si dovleceii devin fragezi, aproximativ 20 de minute.
Serviti cald.

 

Poofta buna!

dovlecei-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail