Gogosele (caroline) cu diferite umpluturi

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#


Ingrediente:
1/4 l apa, 100 g unt sau untdelemn, 125 g faina, 3-4 oua, sare.
Sos alb:   30 g faina, 30 g unt sau alta grasime, 200 ml lapte, 50 g branza.

Mod de preparare:
Apa, untul sau untdelemnul si sarea se pun sa fiarba intr-o olita de 1 l. Cand da primul clocot, se trage putin de pe foc, se adauga faina toata deodata si se amesteca repede pina cand se incorporeaza bine, trecandu-se iar pe foc mic (nu direct pe flacara) si amestecand cu lingura (1/2 minut), pina se desprinde aluatul de fundul vasului si se desfac toate cocoloasele. Cand aluatul s-a racit putin, se pune un ou intreg si se amesteca pina cand se incorporeaza bine, adaugind pe rind si celelalte oua si amestecand, la fel, dupa fiecare.

Aluatul trebuie sa fie moale, ca sa se poata pune usor in tava cu cornetul sau cu lingura, dar sa-si mentina forma (sa nu se lateasca). Daca ouale au fost mari, de 60 g (sau chiar mai mari), sunt suficiente 3, daca au fost mai mici, sunt necesare 4.

Se ia din marginea aluatului, cu lingurita, cate o bucatica de marimea unei masline mai mari, se asaza pe o tava neunsa (distanta de 2 cm intre ele) care se introduce in cuptorul incins la maximum. Dupa 10 minute, focul se reduce la mijlociu. Nu se deschide cuptorul 15 minute, ca gogoselele sa prinda bine forma, altfel se vor lasa si nu se vor mai ridica; aceasta este o conditie a reusitei.

Se coc circa 20 minute sa se rumeneasca numai putin. Cand sunt reci, li se taie cate un capac pe la jumatate si se umplu cu sos alb cu branza (gogosile fiind goale la mijloc). Se asaza apoi, capacul si se servesc ca gustari.

Pentru sos, se pun faina si untul intr-o craticioara de 1/2 l, se amesteca, pe foc mic, un minut (nu direct pe flacara), fara sa se rumeneasca deloc, apoi totul se stinge cu laptele fierbinte, adaugat de doua ori si amestecand bine, de fiecare data, pina cand se desfac toate cocoloasele care se formeaza; dupa aceea, se poate pune restul de lapte.

Cand sosul este rece, se adauga branza telemea rasa (care si sareaza) sau cascaval ras si sare, daca mai este necesar. Gogosile se pot umple si cu salata de vinete, salata de icre si alte compozitii, mentionate la tartine.

Aceste aluaturi se usuca repede, chiar si pina a doua zi. Ca sa se pastreze fragede, se pun in punga de nailon, bine inchisa si se pot tine astfel la rece sau la frigider mai mult timp. Cand se intrebuinteaza, se pun in tava si se lasa in cuptor 10 minute, ca sa devina crocante. Cand se racesc, se umplu imediat.

Pofta buna !

#

Missing Attachment
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail