Gogosi de cartofi cu sunca

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#


Ingrediente:
500 g faina, 300 g cartofi fierti in coaja, curatati si apoi cintariti, 100 g unt sau margarina, untdelemn, 100 ml smantana sau lapte, 4 galbenusuri sau 2 oua intregi, 30 g drojdie, 250 g sunca, un ou, 25 ml smantana.

Mod de preparare:
Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, intr-un castron, pina devine lichida. Se adauga cartofii reci, rasi, cit sunt fierbinti, prin razatoarea cu gauri mici (altfel vor deveni cleiosi), galbenusurile sau ouale intregi, smantana sau laptele, untul (margarina) topit, dar nu fierbinte, sau untdelemnul si o lingurita rasa de sare. Aluatul se amesteca bine cu lingura, apoi se framinta cu mina, 6-7 minute, pina se desprinde de pe mina si de pe vas si se lasa la cald, sa creasca 15 minute, pina isi mareste inca o data volumul. Pe o foaie de nailon, presarata bine cu faina, se intinde aluatul in foaie de 5-6 mm grosime care se va taia in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de el. Rondelele se asaza unele langa altele pe masa. Aluatul ramas intre rondele se intinde la fel si se taie in rondele, pina cand se termina.

Sunca, trecuta prin masina, se amesteca cu oul si smantana. Se pune cate o mica gramajoara (1/2 lingurita) de sunca pe jumatate din numarul rondelelor; cu o pensula se umezeste putin cu apa in jurul tocaturii si, apoi, se asaza celelalte rondele deasupra, presindu-se   putin   aluatul cu  degetele,   ca   sa se lipeasca. Se lasa sa creasca 30 minute, mai aproape de sursa de caldura (ferite de aer rece).

Se coc in grasime multa, in tigaie speciala, prevazuta cu ochiuri. Se pune o bucatica de aluat intr-un ochi sau in cratita cu untdelemn si cand aceasta se ridica si se rumeneste repede, se pot pune gogosile cu partea de deasupra in jos (se iau cu grija sa nu se preseze). Se coc la foc mijlociu (nu direct pe flacara), ca sa se patrunda bine si in interior, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pina cand se rumenesc. Nu se intorc, pina cand nu sunt bine rumenite. Daca se intorc de multe ori, se vor imbiba cu grasime. Pe masura ce se coc, se scot si se inlocuiesc treptat cu altele. Gogosile se intorc si se scot, cu o andrea subtire de sirma, scurse bine de grasime. Se servesc calde sau reci. Din cantitatile mentionate rezulta cea 25 bucati.

Pofta buna !

#

Missing Attachment
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail