Ochiuri la tigaie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ingrediente:
oua

Mod de preparare:
Aceste ochiuri se prajesc in tigaie obisnuita, sau in tigaie speciala, prevazuta cu lacasuri, anume pentru ochiuri. Pentru ca sa reuseasca, tigaia trebuie sa fie abundent unsa si untul sau untdelemnul bine infierbintat, dar fara sa ajunga la fumegare. Se pune in fiecare cuib cite o lingurita de untdelemn sau 15 g unt. Se infierbinta intii tigaia, fara grasime, 4-5 minute, apoi se pune grasimea, care se va infierbinta intr-un minut de la tigaia fierbinte. Se sparge cite un ou in ceasca si i se da drumul in fiecare lacas; se lasa sa se coaguleze bine la baza si sa se rumeneasca 2-3 minute, la foc mijlociu. Partea de deasupra albusului ramine mai moale, la fel si galbenusul. Cine doreste albusul mai coagulat, poate sa ia, cu o lingurita, grasime fierbinte din jurul ochiurilor si s-o puna peste acesta. Cind ouale sint gata, se sareaza numai albusul, deoarece sarea pateaza galbenusul.

In lipsa de tigaie speciala, ochiurile se pot pregati in tigaie obisnuita, mai mica sau mai mare, dupa numarul ochiurilor (5-6 ochiuri intr-o tigaie de clatite). Se sparge fiecare ou pe o farfurioara, avind grija sa nu se sparga membrana galbenusului. Pe masura ce se sparg, se asaza toate pe o farfurie intinsa. in tigaia infierbintata, goala, se pun 50 g unt sau untdelemn, se lasa sa se mai infierbinte un minut, incercind cu putin albus, pus cu furculita chiar in mijlocul tigaii; daca acesta se rumeneste repede, se pot pune ouale. Se da drumul oualor din farfurie sa alunece toate odata in tigaie, se aranjeaza repede galbenusurile cu varful cutitului, la distante egale, se lasa sa se rumeneasca la baza (portiunea unde albusul se coaguleaza mai incet, se misca putin cu varful cutitului, ca sa ajunga caldura la el). Deasupra, albusul ramine mai moale, la fel si galbenusul. Se sareaza numai albusul.

Cand se servesc, se taie albusul care apartine fiecarui galbenus, se ridica totul cu o spatula si se asaza pe farfuria calda. Se servesc simple sau pe piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, cu soteuri sau mincaruri de legume fara carne (cartofi, dovlecei, mazare, fasole verde etc).

Pofta buna !

#

oua2-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail