Sodou de vanilie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

Ingrediente:
5 oua, 80-100 g zahar tos, 1/2 l lapte, o lingura rom, un plic cu zahar vanilat

Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma tare intr-un lighenas smaltuit de 2-3 l. Se adauga zaharul tos si romul si se bat in continuare, pina cind se intaresc din nou; apoi, se pun galbenusurile si laptele. Totul se bate imediat cu telul in forma de para, pe un vas cu apa clocotita timp de 5-10 minute. Dupa ce se infierbinta bine si se bate tot timpul repede, insistind pe fundul vasului, ca sa nu se coaguleze albusul, sodoul se omogenizeaza si incepe sa se ingroase, ca un sos maioneza fin (daca se raceste, se ingroasa mai mult). Cind se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si, facultativ, se adauga un paharel de lichior cu aroma preferata. Se poate servi imediat fierbinte in pahare cu suport de metal, sau rece, in cupe de sticla cu sau fara picior. Sodoul se toarna fierbinte in cupe si dupa ce s-a racit, se introduce in frigider, ca sa se raceasca mai bine. Cind se scoate din frigider, se poate orna deasupra cu rozete de frisca modelate cu cornetul, cu sprit crestat la capat. Sodoul cald sau rece se poate servi cu budinca de gris, de orez, sau de cornuri. Se consuma numai in ziua cind s-a preparat. Daca se pastreaza pina a doua zi, spuma scade, isi schimba aspectul si lasa lichid la baza.

In compozitia de sodou, se pot adauga 25 g cacao cernuta sau 50 g ciocolata rasa, odata cu galbenusurile, apoi se dilueaza cu laptele si se continua, cum s-a aratat. Cind nu se pune cacao sau ciocolata, laptele se poate inlocui cu suc de fructe: zmeura, visine, portocale (impreuna cu coaja rasa fin de la suprafata fructului), sirop de ananas etc. Celelalte cantitati si modul de preparare ramin identice ca si la sodoul de vanilie, realizind de fiecare data alt preparat. Se serveste, la fel, cald sau rece.

Pofta buna !

 

photo: alsulta-alrabea.com

sodou-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail