Sos de castraveti

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

 Ingrediente:

3-4 castraveti de marime mijlocie, acriti in saramura sau in otet foarte diluat, o ceapa de marime mijlocie, 3-4 linguri untdelemn, 50 ml suc de rosii sau o lingurita pasta de rosii, 1-2 linguri vin, 20-25 g faina, 100 ml smantana, o lingurita zahar, sare, piper.

Mod de preparare:

Ceapa   tocata   marunt   se   caleste   in   untdelemn   un   minut;   se   pune   un varf de lingurita cu boia dulce de ardei si se stinge cu 1/2 1 apa. Castravetii necuratati se rad pri» razatoarea cu gauri mari sau curatati de coaja (care este_ tare) se taie in betigase de 1 cm grosime sau in forma de sferturi mici. Daca sunt prea acri sau prea sarati, se scurg bine de zeama si apoi se adauga in sos. Se fierb cea o ora, pina se moaie. Cand sunt fierti, se freaca faina cu sucul de rosii si cu vinul si se toarna in sos, lasiad sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege ca o smantana subtire. Se ia de pe foc, imediat se adauga smantana frecata cu o lingura de apa rece si se amesteca cu sosul. (Se poate si fara smantana). Se potriveste gustul cu sare si se pune o lingurita cu varf de zahar, pentru a-i reduce din acreala. Pentru aroma, se adauga marar si o mica ramura de cimbru.

Se serveste cu carne rasol, chiftele, friptura inabusita din orice carne, asociata cu piure de cartofi, cu orez, macaroane, snitele natur dia orice carne, escalop de vitel, crochete etc.

Pofta buna !

 

sos-de-castraveti-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail