Sos de ceapa 2

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

Ingrediente:
1/4 kg ceapa, 50 g orez, sare, o lingurita “Vegeta”, o frunza mica de telina, patrunjel tocat, piper¬†(ienibahar, nucsoara),¬†30-50 g unt sau unt de lemn, 50-100 ml smantana.

Mod de preparare:
Ceapa taiata in sferturi se fierbe acoperita, la foc mic, intr-o jumatate de litru de apa clocotita, impreuna cu orezul si cu o jumatate de lingurita sare, pina cind se moaie bine ceapa si orezul se terciueste, adaugind cite putina apa, daca scade. in oala sub presiune, la foc mic, fierbe in 30 minute. Se trece totul prin sita de sirma inoxidabila, se adauga un virf de cutit cu piper, sau din fiecare condiment dupa gust si, “Vegeta”, completind cu apa, ca sa rezulte cea 600 ml sos. Se lasa sa fiarba citeva clocote. Dupa aceea, se ia de pe foc, se adauga imediat untul sau untdelemnul si smintina, batuta bine cu o lingura de apa rece. Se acreste cu zeama sau sare de lamiie, potrivindu-se in acelasi timp si gustul cu sare; facultativ, se poate adauga o lingurita de zahar.

Se serveste cu rasol de carne de vita sau pasare, escalop de vitel (snitel natur de vitel), friptura inabusita din carne de porc, pasare sau vitel, asociate cu piure de cartofi.

Pofta buna !

#

sos-ceapa-3-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail