Sos de ceapa 3

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

Ingrediente:
O ceapa mare (100 g), 30-50 g unt  sau untdelemn, 30 g faina, boia dulce sau pastei de ardei, 50-100 ml smantana, un virf de cutit piper, sare, marar proaspat sau uscat, patrunjel.

Mod de preparare:
Ceapa, tocata foarte marunt sau rasa prin razatoarea cu gauri mici, se caleste cu untul sau untdelemnul, la foc mic, fara sa se rumeneasca (2 minute). Se adauga boiaua si piperul, se amesteca de 2-3 ori si se sting imediat cu 1/4 apa. Se fierbe in continuare, cea 15 minute, pina cind se moaie bine ceapa. Faina se freaca cu 1/4 l apa rece, adaugata cite putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se pune in sos si se lasa sa dea in citeva clocote ca sa se lege, completind cu apa ca sa rezulte cea 600 ml sos. Se pune sare sau o lingurita rasa de “Vegeta”, se acreste dupa gust cu zeama sau sare dejamiie, sau cu otet si se ia de pe foc. Smintina, frecata bine cu o lingura de apa rece, se amesteca cu sosul fierbinte, se aromeaza cu patrunjel sau marar, sau cu ambele.

Se serveste cu rasol de carne de vita sau pasare, escalop de vitel (snitel natur de vitel), friptura inabusita din carne de porc, pasare sau vitel, asociate cu garnituri (cartofi, orez etc.)

Pofta buna !

#

sos-ceapa-2-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail