Sos de ceapa

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

 Ingrediente:

250-300 g ceapa alba, 50 g unt sau untdelemn, 25-30 g faina, 50- 100 ml smantana, otet/ zeama sau sare de lamaie, piper (nucsoara, ieniba-har, o foaie de dafin, tarhon, telina), sare,o lingurita rasa “Vegeta”.

Mod de preparare:

Ceapa taiata in sferturi se pune in 1/2 1 apa clocotita impreuna cu o lingurita rasa de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, cca o ora sau mai mult, pina cand se moaie bine, completind apa, daca aceasta scade (in oala sub presiune fierbe in jumatate din timp, tot in 1/21 apa, dar se moaie mai bine, fara sa se arda). impreuna cu ceapa se pot pune la fiert si un morcov (150 g), taiat in sferturi si un os de vitel cu cartilaj (pentru a-i da gust). Prin oricare varianta se fierbe, ceapa, impreuna cu lichidul in care a fiert, se trece prin sita de sirma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. L-a piureul obtinut se completeaza cu apa ca sa rezulte cca 600 ml sos. Pentru aroma, se pun o foaie de dafin, un varf de lingurita de piper, sau cate putin din una sau mai multe din condimentele indicate, dupa gust. Se lasa sa fiarba in clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc, se sareaza si se acreste dupa gust; cine doreste, adauga si o lingurita de zahar care se preteaza bine la sosul de ceapa. Smantana se freaca bine cu o lingura de apa pina cand se omogenizeaza, apoi se adauga in sosul fierbinte si se amesteca. Se serveste cu rasol de carne de vita sau pasare, escalop de vitel (snitel na-tur de vitel), friptura inabusita din carne de porc, pasare sau vitel, asociate cu piure de cartofi.

Pofta buna !

#

Missing Attachment
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail