Sos romanesc

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

#

Ingrediente:
O lingurita cu virf faina (20-25 g), o lingurita ceapa rasa fin prin razatoarea cu gauri mici (ceapa se poate pune si mai multa, dupa gust), 2- 3 linguri untdelemn (30-50 ml), 1/4 l suc de rosii, sau o lingura cu virf de pasta de rosii, completata cu 1/4 l apa, patrunjel, telina, marar, sare.

Mod de preparare:
Pentru prepararea acestui sos, dupa o practica veche, faina si ceapa se prajesc in grasime pina se rumenesc, apoi totul se stinge cu suc de rosii si zeama de supa, ciorba sau mincare. Este contraindicat in toate regimurile alimentare, de aceea se recomanda alta metoda inofensiva de preparare pentru a nu-i priva de gustul sosului pe cei care-1 prefera. Faina se prajeste in tigaie fara grasime la foc mic (nu direct pe flacara), amestecind mereu pina se rumeneste si capata culoarea maro deschis. Faina prajita in acest fel se digera mai usor, acest procedeu fiind indicat si in alimentatia copiilor. Se trage, apoi, tigaia de pe foc, se adauga ceapa si grasimea si se amesteca un minut, pentru ca ceapa la caldura tigaii sa-si dezvolte aroma. Se stinge cu sucul de rosii, se pune iar pe foc si se amesteca bine ca sa nu se formeze cocoloase si apoi se toarna peste mincarea pentru care s-a pregatit. Daca ceapa a fost tocata mai mare, sau au ramas cocoloase, se toarna sosul in strecuratoare direct peste mincare (se freaca cu lingura ca sa treaca tot, iar ceapa se retine). Se finiseaza mincarea dupa indicatiile date in reteta.

Pofta buna !

#

sos-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail