Supa de carne

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ingrediente:
1/2 kg carne de vaca, gaina sau curca, 1/2 kg morcovi, 1/4 kg patrunjel, o telina mare (300-400 g), o ceapa mare (100 g), circa 4 l apa, o lingurita sare, 1/2 gulie (200 g), 10 boabe de piper sau o lingurita cu varf “Vegeta”.

Mod de preparare:
Pentru supa de carne este mai indicata carnea de pasare mai batrina sau de vita, chiar cu multe oase (spate), sau cu pielite. Daca se pregateste si rasol, atunci se va pune carne in functie de numarul persoanelor. De la carnea de vita, cea mai buna parte pentru rasol este antricotul, impregnat cu grasime, sau muschiul fraged (de la rinichi), sau rasolul alb. De la gaina sau alta pasare, se vor folosi pentru supa partile cu mai mult os (spatele, capul, labele) si pipota, iar pentru rasol, partile cu mai multa carne.

Carnea, daca este destinata numai ca sa se obtina o supa substantiala si gustoasa, se pune in apa rece (cu care se va pregati) si se lasa cel putin 15-20 minute, inainte de a se da la fiert. Se pune o lingurita rasa de sare, oala se asaza pe foc si, dupa ce apa a inceput sa dea in clocot, se fierbe la foc mic, cea o ora, adaugindu-se apoi zarzavatul curatat si taiat in sferturi mici si boabele de piper. Daca se foloseste si carne anume pentru rasol, aceasta se va adauga numai dupa ce a dat in clocot supa cu carnea cu mai multe oase; astfel, se va obtine si un rasol suculent.

Supa trebuie sa fiarba 2-3 ore ca sa se moaie carnea; daca aceasta este mai batrina, se va fierbe chiar si mai mult, completind apa cand scade. Daca se foloseste carne de pasare mai tinara, zarzavatul se adauga imediat ce a dat supa in clocot. Carnea pentru rasol de vita sau pasare mai batrina este mai indicat sa se fiarba in oala sub presiune, tot la foc mic, cea 2 ore, ca sa fie carnea mai suculenta, se pune si o lingurita de sare; astfel, se coaguleaza spuma si supa ramine limpede.

Timpul de fierbere se calculeaza numai de cand au inceput sa iasa primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum. Zarzavatul se poate fierbe separat (in oala obisnuita), deoarece in oala sub presiune da o culoare mai galbena supei. Daca zarzavatul folosit a fost conservat prin deshidratare (uscare), supa se va colora mai intens in galben. Carnea si zarzavatul, daca au fiert separat, se pun, apoi, sa fiarba impreuna in continuare, ca sa-si insuseasca reciproc gustul, cea 30 minute sau cit este necesar, pina cand se moaie bine toate.

Daca nu deranjeaza culoarea, carnea si zarzavatul se pot fierbe impreuna de la inceput, in oala sub presiune, cu apa numai pina la 2/3 din capacitatea oalei, ca sa ramina spatiu pentru vaporii care se formeaza. Dupa cea 2 ore, oala se raceste in apa rece (sa se condenseze vaporii), ca sa se poata scoate capacul; supa se desarta in oala obisnuita, completind lichidul, daca mai este necesar, se sareaza si se lasa sa fiarba inca 10 minute cu lichidul adaugat, tot la foc mic.

In cazul cand se pregateste o cantitate mai mare de supa, se strecoara numai cantitatea necesara si restul se lasa cu zarzavatul 1-2 zile, la rece, ca sa extraga mai bine substantele hranitoare si aromele din zarzavat. Daca se prepara salate  din  zarzavat,  atunci se  strecoara  toata  supa imediat,  ca  sa ramina si zarzavatul gustos.
Supa de carne se serveste cu galuste de faina, de faina cu gris, de gris, cu galuste de ficat, cu taitei, fidea etc..

Pofta buna !

 

 

photo: angiespantry.com

supa-de-carne-150x150
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail